Varför ska man inkludera våld i nära relationer i sitt arbetsmiljöarbete?

Vi har policies för droger och för alkohol – men det här är en fråga som man i näringslivet fortfarande inte vill ta i. Kanske för att det är ett svårt ämne att närma sig men jag får också ofta höra att ”Det är något som sker hemma”.

Men faktum är att våld i nära relationer är så vanligt att de flesta av oss är eller har varit utsatta eller har någon i vår närhet, i familjen eller bland kollegorna, som blir eller har blivit utsatt. De som utövar våld i nära relationer kan också finnas på jobbet, eller bland vänner och bekanta. För den som är utsatt för våld kan arbetsplatsen vara den enda plats där det är möjligt att ha kontakt med andra och känna sig trygg. Därför har arbetsgivare ett enormt ansvar att börja prata mer om den här frågan därför har kan vi göra enormt stor skillnad.

I rapporten ”Kan arbetsplatsen vara trygg när hemmet inte är det?” svarade en fjärdedel att de hade minst en kollega som de trodde kunde ha pågående eller tidigare erfarenhet av våld i nära relationer. Enbart en av fyra av de som utsatts för våld hade berättat för någon på arbetsplatsen. Av de som inte berättat uppgav ungefär en av tio att de var rädda för att dömas eller var rädda för att deras jobb eller arbetsmiljö skulle påverkas negativt om de berättade. Som arbetsgivare kan du vara ett stort stöd för våldsutsatta medarbetare men även bidra till att den som utsätter andra kan förändra sitt beteende. Erfarenhet av våld i nära relationer påverkar hela livet, så även arbetsförmågan och arbetsplatsen. Att förebygga och motverka våld i nära relationer är en del av ett aktivt jämställdhetsarbete.

Det finns inte någon reglerad skyldighet att som arbetsgivare arbeta med frågorna, men ett aktivt arbete mot våld i nära relationer ur ett arbetsmiljöperspektiv kan göra stor skillnad för medarbetare med erfarenhet av våld och bidra till en tryggare arbetsmiljö. Alla är värda ett liv fritt från våld.

Vilka effekter kan det ha för er som arbetsgivare?

Förbättrad hälsa och säkerhet: Våld i nära relationer kan leda till allvarliga fysiska och psykiska skador för den som är utsatt. Arbetsgivare som erbjuder stöd och hjälp till våldsutsatta och våldsutövare formar en mer välmående personalstyrka.

Ökad produktivitet: Medarbetare som utsätts för våld i nära relationer kan uppleva en ökad stress och oro som kan påverka hur de presterar i arbetet. Genom att arbeta förebyggande och stötta dem kan arbetsgivaren bidra till att minska stressen och öka produktiviteten.

Minskade kostnader: Våld i nära relationer orsakar framför allt stort lidande för dem som utsätts. Det innebär även stora ekonomiska kostnader för samhället, exempelvis ökade kostnader för sjukskrivningar. En investering i arbetsmiljöarbetet med fokus på våld i nära relationer kan betala sig både på kort och lång sikt.

Attraktiv arbetsgivare: Genom att arbeta aktivt med att förebygga och upptäcka våld i nära relationer på arbetsplatsen visar ni engagemang för anställdas hälsa och säkerhet. Det kan bidra till att verksamheten uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, vilket kan ge ett försprång gentemot konkurrenter.

Vill ni ta tag i det här arbetet, kontakta mig!