Fannys Förebilder
Gala Version
En gala till förmån för Unizon – För ett jämställt samhälle fritt från våld
För att belysa och förebygga det våld kvinnor utsätts för
Drygt var tredje vecka mördas en kvinna av en man i Sverige. Var fjärde ung tjej utsätts för sexualbrott. Var femte kvinna vill inte gå ut på kvällen av oro för att bli överfallen eller hotad och nästan varannan ung tjej känner sig otrygg när de går själva ut på när det är mörkt. Vi behöver vi sätta ljus på det, och behålla frågorna på på agendan. Därför finns den här galan.
Vi behöver också jobba med det förebyggande arbetet. Därför går överskottet från sponsorer och hundra procent av biljettintäkterna till Unizon – som är riksförbund för över 140 idéburna och icke-vinstdrivna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De stöttar kvinnojourerna men arbetar också aktivt med förebyggande arbete.
Vi hyllar förebilder
Möt vinnarna år 2024
Under galan delar vi ut priser till förebilder som på olika sätt bidragit till ett mer jämlikt samhälle här kan ni läsa mer om vinnarna år 2024.
Person för mångfald
Moha Frikraft vann ”Person för mångfald” år 2024 för att hon
är en ambassadör för mod som lyfter fram en ofta osynliggjord grupp och placerar dem i rampljuset på ett sätt som inte ska underskattas. Hens engagemang skapar ett viktigt samtal om inkludering och rättvisa som påverkar långt utanför den egna målgruppen. Och inte minst för hen ett viktigt samtal om allas lika värde.
Hon har startat initiativ som till exempel ”Träna som ett CP” och bryter bilden av vad en person med CP-skada kan åstadkomma. På så sätt utmanar hon våra förutfattade meningar.
Kvinna för jämställdhet
Sara Mohammad vann ”Kvinna för jämställdhet” år 2024 för att förutom det uppenbara – att hon jobbar med en viktigt fråga – så har hon en förmåga att göra det svårare lite mindre svårt. Hon har tydligt visat att vi inte har ett jämställt samhälle tills alla är fria och i en fråga som många anser vara svår och kontroversiell så har hon aldrig vikt sig. Hon har en unik förmåga att väcka både eftertanke och mod hos de hon möter. Genom sin rättframma kommunikation och sitt självklara engagemang inspirerar hon andra att våga ta ställning.
2001 startade hon riksorganisationen GAPF, en organisation som idag jobbar direkt med utsatta av hedersvåld och förtryck, men som också arbetar med att opinionsbilda och utbilda människor i samhället för att på riktigt göra skillnad.
Man för jämställdhet
Atilla Yoldas vann ”Man för jämställdhet” år 2024 för att
unga män känner sig mest hotade av ökade rättigheter för kvinnor. Så i ett samhälle där vi ofta lägger tilltron till en yngre generation att lösa det där med jämställdhet blir det viktigt att nå just den målgruppen.
Atilla är en stark förebild för dem som tar sig an den viktiga frågan om machokultur med lika delar skärpa och empati. Hans argumentation är svår att värja sig emot, och hans smarta kommunikation väcker inte bara känslor utan också viljan att förändra normer. Han har en imponerande förmåga att kombinera hjärta och hjärna
Kvällen fångad i bilder
Samtliga foton är tagna av Sophie Garcia
Prisutdelning
Finalisterna är utsedda!
Juryn har utsett tre finalister i varje kategori!