En viktig grundsten i att skapa en modig och öppen kultur

Vi vet att kommunikation handlar minst lika mycket om att lyssna som om att prata, det får vi höra hela tiden. Men förmågan att
lyssna är trots det en resurs som vi utnyttjar alldeles för lite och sällan. Det är en sådan där bakomliggande frustration
som inspirerade mig till att skriva min bok ”Skitsammafilosofin”. Hur lite tid vi faktiskt tar till att på riktigt lyssna till varandra. Hur vi många
gånger är så fokuserade på våra mål och bara ser vägen framåt att vi glömmer att stanna upp – trots att förmågan att lyssna är ett mycket effektivt sätt att utveckla sig själv och få andra att känna sig sedda.

I boken Active Listening, som är skriven av psykologerna Carl Rogers och Richard E. Farson, beskrivs hur aktivt lyssnande är
ett viktigt sätt att få fram förändring hos andra människor. Att människor som blir mer aktivt lyssnade på mognar emotionellt, blir mer öppna för sina egna upplevelser, mindre defensiva, mer demokratiska och mindre auktoritära. De blir också bättre på att
lyssna på sig själva och tydligare med vad de själva tycker och känner. För när vi blir lyssnade till så känner vi oss mindre rädda för att bli kritiserade. Och alltså helt ärligt, vem vill inte få människor att känna så? Det kan ju handla om din partner, din bästa vän, syskon, kollega, mamma eller pappa. Tänk att du bara genom att aktivt lyssna kan få dem att göra det.
Rogers och Farson skriver också om hur det sker en stor förändring inom personen som aktivt lyssnar. Att det skapar djupa, positiva relationer och att det på ett konstruktivt sätt förändrar lyssnarens attityder. Hur att lyssna är en upplevelse som får oss att växa. Alltså när vi på riktigt lyssnar. Utan våra värderingar och inre dialoger. Det är en övningssak och kan också anses vara en kompetens. Men det är något jag tror att människor överlag behöver träna på, att lyssna med förståelse och verklig empati.

Jag har tränat mycket på att lyssna. Det är ju faktiskt en av de viktigaste delarna i att bli en bra intervjuare, förmågan att aktivt
lyssna för att kunna ställa bra följdfrågor och hålla ett samtal vid liv. Men också för att få mina gäster att känna sig trygga att öppna upp sig om saker som inte alltid är helt lätta att prata om. Men när jag startade min podd Fannys Förebilder var det såklart inte så, eftersom jag aldrig hade intervjuat någon förut. Då var jag mest fokuserad på vilken som skulle bli nästa fråga och hur jag skulle få fram det jag ville ur intervjun – vilket då var hur jobbigt det var att vara kvinna i karriären och hur man skulle hantera det. Men ju mer jag lärde mig att lyssna och vara närvarande i stunden, desto mer värdefulla och nyanserade samtal fick jag till.
I takt med det började jag därför också lära mig mer och mer. Inte bara om den ojämlika fördelningen av makt vi har i vårt samhälle, utan om människor, ledarskap, inkludering och mig själv. Eftersom jag vidgade mina perspektiv.
Även om det var omedvetet så var det precis vad som hände, när jag tänker på det i efterhand. Jag landade i och förstod vad som är viktigt för mig. Och det har varit en otroligt viktig del i min resa, eftersom alla beslut längs vägen har blivit så mycket lättare att fatta.

Och jag förstår om ni tänker: Men vem har tid att sitta och lyssna på det sättet!? Och det är fullt förståeligt. För många lever idag ett hektiskt liv där vi inte riktigt har tid att sitta ner och intervjua andra. I dagens samhälle är det nästintill omöjligt att konstant vara helt och hållet närvarande i stunden eftersom det är så mycket som pockar på vår uppmärksamhet hela tiden. Och det är väl inte riktigt det jag menar att vi ska göra heller, men det kan faktiskt handla om att bara ställa en enda extra fråga. Att alltid ställa frågan ”Varför?” en extra gång.

När jag föreläser brukar jag prata om vikten av att få in lyssnandet i vår vardag – och hur det är grunden i att skapa ett på riktigt inkluderande ledarskap. Om att lyssna har de ovan skrivande effekter på människor som blir lyssnade på – tänk hur det kan få människor i din organisation att växa – om du bara tar dig tiden.

Vill du bli bättre på allt det här så kan du antingen köpa min bok eller kontakta mig för att prata mer om hur jag kan hjälpa er att göra lyssnandet till en del av er kultur så att den blir mer modig och öppen!