Kunskap är nyckeln till ekonomisk egenmakt

Steg ett på vägen mot ekonomisk jämställdhet är att förstå problemet. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och lägre pension än män i Sverige idag. I genomsnitt är kvinnors disponibla inkomst 20 procent lägre än mäns. Det finns ett strukturellt problem som gör att det ser ut såhär, men det finns också saker man kan göra för att få bättre koll på sin ekonomi

Överblick – börja med en budget
Få koll på dina inkomster och utgifter genom att göra en budget. Börja med att undersöka vad du har för inkomster och utgifter. Samla ihop dina räkningar, bankutdrag och skriv ner dina inkomster under en månad. Dela därefter upp dina inkomster och utgifter i olika teman, så kallade ”budgetposter”. Till exempel inkomster, bostad, fordon, mat, övriga kostnader.

Det finns många bra appar och tjänsteronline som kan hjälpa dig, till exempel
Budgetkalkylen på konsumentverket.se

Gå därefter igenom budgeten och fråga dig:
Är jag nöjd med vad jag spenderar pengar på?
Skulle jag vilja spendera mina pengar annorlunda?
Behöver jag större inkomster, finns det en möjlighet för
mig att utöka mina inkomster?

Din framtida ekonomi

Alla kan inte spara, även de med stabila inkomster har inte alltid möjlighet att spara i olika perioder i livet och ibland hamnar vi i livssituationer där det inte är möjligt. Om du efter att du har gjort din budget upptäcker att det finns utrymme för ett sparande så är det ett bra sätt att säkra upp din ekonomi!
Det finns flera olika sätt att spara pengar. Du kan spara pengar på ett sparkonto eller investera dem. Det enklaste sättet att spara är att öppna ett sparkonto där du sparar dina pengar. Be din bank om hjälp eller läs mer om olika sätt att spara här.

Sätt upp ett sparmål

Har du ett sparmål? Ett sparmål kan hjälpa dig känna dig motiverad till att spara.
Ett sparmål kan vara vad som helst, en jacka, en resa eller kanske en bostad. När du satt ett sparmål kan du räkna ut hur mycket du behöver spara och hur mycket du kan spara per månad. Nu kan du räkna ut hur lång tid det kommer ta för dig att spara ihop till ditt sparmål!

Just det där att kvinnor inte har samma ekonomiska förutsättningar som män är en av grundorsakerna till att våldet mot kvinnor i vårt samhälle ökar, och därför arrangerar jag också en gala på det temat som är till förmån för Unizon som jobbar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Genom att köpa biljetter till den så bidrar du till deras viktiga arbete. Gå gärna in och läs mer här.

Och vill du lära dig mer om hur du får bättre koll på din ekonomi rekommenderar jag dig varmt att spana in Fredrika Bremer förbundets utbildningsserie ”Livslång ekonomi”, den hittar du här!