Aaron Kroon är Nordisk HR-direktör på Schibstedt, och den 20:e april ska han sitta i panelen ”Männen som visar vägen”, vi ska prata om hur just män kan ta ansvar för en mer jämställd techbransch. Inför dagen D fick han svara på några frågor och jag hoppas hans svar kan inspirera er!
Vad är det som gör att du tycker jämställdhet är viktigt på riktigt?
Kort sagt: för att jag är en tänkande människa, och grunden handlar det helt enkelt om sunt förnuft. Men för att ta mitt resonemang vidare: för mig finns det ett högre syfte med att vara ledare och det är att arbeta för både jämlikhet och jämställdhet. I min framtid har män och kvinnor samma rättigheter och möjligheter att forma sina egna liv och samma makt och resurser att forma samhället.
Vilka är enligt dig de största utmaningarna med att agera jämställt?
Jag skulle säga att det är att få jämställdhet att bli en del av alla de där besluten vi fattar varje dag. Att få det att bli en lika affärskritisk fråga som till exempel försäljning. Det kräver att frågorna prioriteras och förankras på ledningsnivå så att det på så sätt kan genomsyra hela företagets kultur. Det är inte lätt.
Vilket ansvar anser du att du själv har som ledare för att skapa en mer jämställd techbransch?
Mitt ansvar är massivt. Det största hindret för jämställdhet är passiva män som hoppas på att någon annan ska göra jobbet. Sorry guys, men så funkar inte världen. Som ledare måste jag våga vara den som går först och vara den som står upp för vad som är rätt. Jag måste använda den makt som kommer med min roll till att skapa förutsättningar för en mer jämställd bransch och ett mer jämställt samhälle. Fler män måste få upp ögonen för kraften att vara en allierad på arbetsplatsen, alltså i detta fallet vara en man som använder sina privilegier och sin röst för att bana väg för sina kvinnliga kollegor.
Vad skulle du vilja säga till andra män inom tech branschen som vill vara en del av förändringen?
Just do it! Det första steget för att komma igång är att erkänna sin okunskap. Det mänskligt, och totalt ofarligt, att säga att man behöver hjälp. Prata om frågorna i ledningsgruppen, lyssna på och inspireras av experter, nätverka och utbyt erfarenheter med branschkollegor. När jag är ute och pratar om jämställdhet så är det i 9 fall av 10 just kvinnonätverk som bjuder in mig. Det är dags att männen kommer ut ur jämställdhets garderoben.
Minns du någon händelse som öppnade dina ögon för jämställdhetsfrågan?
I stora delar av mitt liv har jag suttit i ledningsgrupper med 100% män och jag minns ett specifikt tillfälle när det diskuterades varför inga kvinnor sökte sig till bolaget. En bra och relevant diskussion i sig, men ingen förutom jag såg det uppenbara, att det inte fanns några kvinnliga förebilder. Du kan inte bli vad du inte ser och all förändring startar från toppen.
Att agera utifrån sina värderingar kräver ofta mod, hur hittar du ditt? Finns det gånger då du inte vågar?
Livet har gjort mig hårdhudad och jag skulle säga att jag inte ser det som ett val att vara modig. Det är ett kall. Jag har en röst och en stor plattform, då är det min uppgift att kämpa för andra. Jag hittar mod i alla de samtal jag har med människor som säger att det jag gör betyder något. Jag finner mod i att göra skillnad. Men, visst är vi många som fått erfara att mod kan leda till både hat och hot och jag ska givetvis erkänna att jag hamnat i både obehagliga och skrämmande situationer. Men för mig är det inte att alternativ att inte våga. Det handlar inte om att jag är bättre eller modigare än någon annan, det handlar om att jag älskar att göra skillnad.
Vill du lyssna på panelen med männen som visar vägen? Missa inte att boka din biljett idag via länken!