Ingen är ute efter din manlighet

Stefan Alariksson är VD på Dell Technologies och känd både för sitt ledarskap och sin genuina passion för jämställdhet. Den 20:e april ska han under eventet ”Hur tar vi snacket” sitta i panelen som består av männen som visar vägen mot en mer jämställd techbransch. Jag ställde några frågor till honom som uppvärmning, med förhoppningen om att det ska kunna inspirera er.

Vad är det som gör att du tycker jämställdhet är viktigt på riktigt?

Från början var jag mer intresserad av jämlikhet i allmänhet och inkludering i synnerhet. Min drivkraft kom primärt från möjligheten att skapa förutsättningar för effektivare grupparbeten och samla olika personlighetstyper för att effektivisera problemlösningen. Men, ju mer jag arbetat med frågan inser jag mer och mer att just jämställdhet mellan kön har en särskild betydelse av många olika anledningar.  I grunden är jämställdhet en grundläggande princip för ett rättvist och demokratisk samhälle. Sen utgör också kvinnor en oerhört stor rekryteringspotential för just IT-branschen, vilket kan vara skäl nog.

Vilket ansvar anser du att du själv har som ledare för att skapa en mer jämställd techbransch? 

Jag har ett mycket stort ansvar. Kulturen avseende jämställdhet och inkludering i min organisation är ett eko av mitt eget beteende.

”Varenda gång är det en kvinna som är drabbad… varenda gång är det den drabbade kvinnan som måste dra i larmklockan om händelsen, trots att det oftast funnits andra i rummet när det hände. ”

Vad skulle du vilja säga till andra män inom techbranschen som vill vara en del av förändringen? 

Var inte rädd, ingen är ute efter dig eller din manlighet. Tvärtom kräver jämställdhet och en inkluderande kultur starka och manliga män & kvinnor som står upp för en gemensam värdegrund… och sätter stopp för svineri! Den enskilt viktigaste frågan är att ALLA får gå till jobbet och vara trygg, annars saknas helt grund för jämställdhet eller inkludering. Under de 30 år som jag arbetat som chef har jag tyvärr hanterat många situationer där någon tagit sig friheter på andras bekostnad; kränkningar, rena sexuella trakasserier eller övergrepp. Varenda gång är det en kvinna som är drabbad… varenda gång är det den drabbade kvinnan som måste dra i larmklockan om händelsen, trots att det oftast funnits andra i rummet när det hände.

Minns du någon händelse som öppnade dina ögon för jämställdhetsfrågan? 

Svårt alltid att peka ut en enskilt ögonblick, men en viktig milstolpe för mig var när jag första gången såg reklamfilmen ”run like a girl” där ett antal unga vuxna ombeds ”springa som en tjej” och de larvar sig allesammans, tjejer som killar. Därefter få några 10-åriga flickor samma uppgift och de springer alla så fort de bara kan. Frågan som väcks är självfallet; när under puberteten blir att göra något ”som en tjej” lika med ”dåligt”? Samma dag kom jag hem till min egen dotter som då var just 10 år och jag bad henne att ”springa som en tjej”… och hon sprang som vinden över gräsmattan och ville aldrig sluta! I den stunden insåg jag att min viktigaste drivkraft var att göra allt jag kan för att hon och andra som henne ska få gå ut skolan, plugga på universitetet och sen ge sig ut i arbetslivet och fortfarande känna att ”en tjej” kan springa som vinden över gräset, i skolan och ut i näringslivet!

Att agera utifrån sina värderingar kräver ofta mod, hur hittar du ditt? Finns det gånger då du inte vågar?  

Det är lätt att våga när man inte är rädd, som när du agerar i din bemyndigade yrkesroll eller som erkänd ledare i en grupp. Men att vara modig är att göra sånt som man egentligen inte vågar. Att stå upp för något fastän det betyder att du måste riskera din plats i den sociala gruppen inför vänner, chefer eller informella ledare. I sådana situationer kan vi alla vackla och känna rädsla, så också jag. Men det är viktigt att inte glömma att mod är något vi kan träna upp. Det vi tränar på blir vi bra på. För varje gång vi väljer att stå upp för våra värderingar och agerar så blir vi lite modigare. Ju mer vi tränar på att se situationerna och förstå allvaret i dem desto lättare kommer det bli för oss att hantera dem. Jag tror starkt på att vi behöver hjälpa varandra, det har varit en viktig del i min resa att våga vara modig.

Minst sagt kloka ord från en modig ledare. Är du precis som mig nyfiken på att höra mer från Stefan? Anmäl dig till ”Hur tar vi snacket?” där han sitter i panelen ”Männen som visar vägen” via länken nedan. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *